Advarselsmeddelelse
Begivenheden har allerede fundet sted.

Fake News - sogneaften med Karsten Fledelius

25
APR

Dato Torsdag d. 25. april 2019, kl. 19:00
Pris
Gratis

Fra “Fake News” til “polerede nyheder” – kan vi overhovedet stole på medierne i dag ?

Karsten Fledelius, lektor emeritus i medier og kildekritik ved Københavns Universitet, tager emnet op på baggrund af den åbenlyse foragt for konkrete og beviselige fakta, bl.a. USA’s præsident Trump viser i taler og tweets. Man mindes en dansk statsminister fra 1940erne, som markant udtalte: “Hvis dét er Fakta, saa benægter A Fakta !”. 

Den omtalte politiker holdt sig ikke længe på posten. Men hvor længe holder Trump? Og hvad siger den historiske erfaring? Hitler og Goebbels var lodrette løgnere, og der skulle 12 år og en tabt verdenskrig til at få flertallet af tyskerne til at forstå, at de var blevet ført bag lyset. Som Hitler selv fastslog: “Jo større en løgn er, desto flere vil tro på den !” Og Trumps eksempel synes at underbygge påstanden. Det gælder også for Nigel Farage’s Brexit-kampagne, som byggede på en række helt fejlagtige påstande, ofte i bevidst modstrid med virkeligheden, men med uventet succes.  

Disse eksempler ligger lige for. Men hvad med de fakta, som er blevet fremlagt i den nylige udredning “Hvorfor gik Danmark i krig?”?  Fx. påvisningen af, at informationer før Irak-krigen blev omskrevet på vejen fra kilderne over Udenrigspolitisk nævn til Folketingets medlemmer og offentligheden, således at de udtrykte større og større vished og udelod alternative tolkningsmuligheder – det som rapportens forfattere kalder en “minimalistisk informationspolitik”?  Vi ved i dag, at det var “fake news”, at Saddam Hussein rådede over masseødelæggelsesvåben i 2003 og at USA’s udenrigsminister kunne bevise det. Og desværre var en viden tilgængelig allerede i 2003! Men USA ville krigen, og England og Danmark fulgte trop. 

Findes der veje ud af det dilemma, at vi som vælgere og dermed medansvarlige for det danske demokrati så ofte kan blive ført bag lyset? Og hvad hvis vore folkevalgte ledere selv bliver ført bag lyset, endog mod deres vilje? Foredraget vil forsøge at give et svar på, hvad vi som almindelige samfundsborgere kan gøre for at modvirke lederes manglende respekt for uønskede kendsgerninger og mediernes formidling af omhyggeligt udvalgte, overdrevne eller frit opfundne “fakta”.

Vel mødt til spændende sogneaften! 

Ophavsret: